Dnes se stalo již samozřejmostí, že našinec vyráží za nákupy do sousedního Německa. Proto si myslím, že inspirací na pokrm, který si právě připravuji, nikoho nevyvedu z míry a dám Tip na vaši příští návštěvu severozápadních sousedů, co dobrého si tam koupit.
Sauerbraten, neboli v českém překladu „kyselá pečeně“, je tradiční pokrm z hovězí pečeně, který nesmí chybět na jídelním lístku v žádné slušné bavorské hospůdce. V Bavorsku se běžně prodává hovězí maso již naložené na tuto pochoutku, tak si ušetříme práci s nakládáním doma a naložené maso v láku si prostě koupíme v obchodě. Instantní Sauerbraten Fix se tam také běžně dostane v marketech. A zajímá li vás cena, tak vězte, že není nijak rozdílná od cen u nás. Naložené hovězí maso z kýty jsem pořídil v akci za 8€/1kg a sáček s fixem za necelé euro. Profesionální kuchaři mne nyní asi moc nepochválí, že vařím za pomoci gastronomických „urychlovačů“, ale jak čtu na sáčku, obsah instantní směsi „Sauerbraten Fix“ by měl být bez dochucovadel, umělých barviv a bez konzervantů, tak snad to zase takový atentát na gastronomii nebude a důležitý bude výsledek – výborné jednoduché chutné jídlo a to se doufám podaří nejen mne, ale i vám.
Tak se do toho dáme
Budeme potřebovat tyto suroviny:
1kg naloženého hovězího masa z kýty v kyselém kořeněném láku
2 sáčky Sauerbraten Fix
olej na smažení
bramborový knedlík
dušené červené zelí
Maso zprudka na hlubší pánvi nebo v hrnci zatáhneme na rozpáleném oleji ze všech stran
Do jiného hrnce nalijeme 1l vody, můžeme smíchat i s lákem z masa, nasypeme obsahu sáčků Sauerbraten Fix a za stálého míchání přivedeme varu.
Omáčku přilijeme k masu, přikryjeme poklicí a dusíme cca 1,5 hodiny při nízké teplotě. V polovině vaření maso otočíme. Než se vše udělá, udusíme zelí a připravíme knedlíky
Hotové maso nakrájíme na plátky a necháme v omáčce.
Podávám s bramborovými knedlíky a s dušeným červeným zelím
Dobrou chuť vám přeje Pavel Čermák – StylTip, account manager