StylTip

Pórková polévka s droždím

Polévka je grunt. To už říkávaly naše babičky. Polévka poslouží určitě i jako rychlá snídaně, svačinka či večeře. Já jsem v týdnu na pórkovou polévku dostal chuť a trochu jsem ji vylepšil přidáním kostičky droždí do základu. Můj experiment se vydařil. Byl jsem překvapen lahodnou chutí, o kterou se musím podělit i s vámi, protože věřím, že si tuto vylepšenou polévku uvaříte spolu se mnou.

 

Připravme si:

1 pórek

3 polévkové lžíce vepřového sádla 

2 polévkové lžíce mouky

2 vejce

1 kostku droždí

Koření: bílý pepř, kmín a sůl, případně na dochucení ještě tekuté polévkové koření

 

Pórek nejprve musíme řádně oprat pod tekoucí vodou. Pokud bychom toto neučinili, můžeme si celé následné dílo zkazit, neboť uvnitř pórku se leckdy nachází drobné zbytky hlíny. Z pórku odřízněte spodní kořen. Pórek podélně rozkrojte a ručně rozdělte na jednotlivé pláty, které poctivě opláchněte pod vodovodem. Jsou li horní zelené konce listů moc zvadlé, odřízněte je.

 

Pak již pórek můžeme příčně drobně nakrájet a odložíme si takto nakrájený pórek do misky

 

V 2 litrovém hrnci si uděláme základ na polévku. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, po chvilce přidáme rozdrobené droždí a vše ještě chvíli prosmažíme.

 

Do základu přidáváme postupně nakrájený pórek a mírně ho osmahneme za stálého míchání.

 

Přiléváme vodu, za stálého míchání přivedeme k varu. Osolíme a okořeníme dle chutí, po 10 minutách varu do polévky rozklepneme vejce, rozmícháme ho a ještě tak 10 minut vaříme na mírném ohni. Dochutit pak můžeme i tekutým polévkovým kořením.

 

Přeji vám dobrou chuť

 

Pavel Čermák, StylTip – account manager (verze pro web)